Máte chuť na burger, ale hledáte něco nového? Zažijte novou chuťovou explozi s naším receptem na hovězí burger s Kampotským pepřem a khmerským kari. Citronová tráva přináší k tomuto jídlu svěžest a vyjímečnou vůni, která vám dá nahlédnout do kambodžské kuchyně.
Obtížnost ➡ Lehká
Doba přípravy ➡ 30 min.
Recept pro vás připravili ➡ @bejzment.cz
Ingredience na4porceporciporcí:
- OMÁČKA Z CITRONOVÉ TRÁVY
- 250ml
smetany ke šlehání
- 1/2
červené cibule
- 5ml
panenského olivového oleje
- 1lžíce
- 1lžíce NAKLÁDANÁ ČERVENÁ CIBULE
- 1
ks červené cibule
- 1
ks limetky
- 5ml
panenského olivového pleje
Sůl, pepř
BIO HOVĚZÍ BURGER- 800g
Bio hovězího mletého masa (80% masa + 20% tuk)
- 4lžíce
majonézy
- 2lžíce
drceného fermentovaného Kampotského pepře La Plantation
- 2lžíce
- 40g
salátku misticanza
- 4
- 5ml
panenského olivového oleje
Sůl, pepř
Postup:
- Omáčka z citronové trávy - Nadrobno nakrájenou červenou cibulku nechejte zesklovatět na rozpáleném olivovém oleji. Zalijte smetanou, a zlehka okořeňte. Nechte zredukovat cca na 50%. Dejte stranou a udržujte na teplém místě.
- Nakládaná červená cibule - Cibuli rozpulte a podélně nakrájejte na drobné proužky, přidejte šťávu z jedné limetky, olivový olej a dochuťte solí a pepřem. Dobře promíchejte a dejte do chladu.
- Bio hovězí burger - Hovězí mleté maso promíchejte s 1 lžící drceného fermentovaného Kampotského pepře a 1 lžící červeného khmerského kari. Rozdělte na 4 stejně velké porce a vytvarujte do kulatých placek cca 1 cm silných. Položte na rozpálenou pánev nebo gril. Pánev musí být rozpálená, aby se maso rychle zatáhlo a nevytékala z něj šťáva. Maso grilujte z každé strany cca 4 minuty, aby maso bylo propečené na vrchu, uprostřed růžové a šťavnaté.
- Burger bulky podélně rozřízněte a lehce opečte na grilu společně s masem.
- Opečené bulky potřete majonézou smíchanou s 1 lžící citronové trávy. Na spodní bulku dejte misticanzu salátek a opečené maso.
- Takto vymazlený burger přelijte smetanovou omáčkou z citronové trávy, přidejte nakládanou červenou cibulku a přiklopte vrškem opečené bulky.
- Na závěr si nalejte sklenku dobrého červeného vína nejlépe Primitivo z oblasti Solento na jihu Itálie.
❕ TIP: Jako přílohu doporučujeme chipsy z peruánských fialových brambor nebo z českých zámeckých brambor.
Špičková jídla díky unikátnímu koření!
Podobné recepty
- Salát z nakládané řepy se švestkami a zauzeným Kampotským pepřemTereza Šmírová2023-05-10T18:32:00+00:00
- Pepper burger s fazolemi, uzeným tempehem a batáty s kurkumouTereza Šmírová2023-05-21T15:30:19+00:00