Červený pepř – účinky a použití

Pokud jste si domů někdy pořídili mlýnek se čtyřmi druhy pepře, určitě jste v záplavě černých a bílých zrnek tu a tam spatřili záblesk červené kuličky. Možná Vás překvapí, že v tomto případě se velmi pravděpodobně nejednalo o pravý červený pepř, ale o plod úplně jiné rostliny – ale k tomu se dostaneme.

V následujících řádcích se dozvíte:

  • Proč ne každý červený pepř je doopravdy červený a růžový že je něco úplně jiného
  • V jakých kombinacích Vám červený pepř udělá v kuchyni největší radost
  • Proč by si měl získat své místo ve Vaší skříňce s kořením

Piper nigrum a Pepřovec brazilský

Asi se budete divit, když Vám řekneme, že pravý červený pepř roste na stejné rostlině, jako pepř černý. A co víc – jedná se i o ty samé kuličky! Navzdory názoru panujícímu mezi lidmi jde totiž v obou případech o plody rostliny piper nigrum. Totéž platí o pepř bílý, ale o tom zase v jiném článku.

Pravý červený pepř tedy vzniká při dozrávání plodů pepřovníku černého. Jejich barva se v horkých paprscích asijského slunce postupně mění ze žlutavé na červenou. V tu chvíli je pepř zralý a dochází k jeho sběru, který je vzhledem k náročnosti a nutnosti procházet rostlinu kuličku po kuličce potřeba dělat ručně a díky tomu je značně časově náročný. Alternativně se sklíží celé klasy a k vytřízení těch nejzralejších semínek dochází až poté – tak jako tak vyžaduje sklizeň slušnou dávku zkušeností a šikovnosti.

Co tedy není červený pepř?

A co tedy pravým červeným pepřem není? V tradičních směsích, které koupíte v mlýncích na pultech supermarketů, skutečně najdete nemalé množství červených kuliček. Ačkoliv se na obalu směsi často dočtete, že obsahuje červený pepř, opak je pravdou – jedná se o plody Pepřovce brazilského z rodu Schinus, který svou chutí a ovocným nádechem červený pepř částečně připomíná, chuť je ale podstatně méně výrazná a ve směsích často úplně zaniká. Využívání plodů pepřovce namísto kuliček piper nigrum přitom není nekalou obchodní praktikou posledních let – zejména v asijských zemích byl pepř historicky cennou a často nedostatkovou komoditou a jeho nahrazování jinými plodinami bylo tak poměrně běžné. Kuličky téhož stromu můžete najít také pod názvem pepř růžový.

Pepřovec brazilský

Pozor také, pokud při vlastních kulinářských výkonech nacházíte inspiraci v zahraničních receptech. Pod pojmem red pepper se totiž častěji než černý pepř skrývají takzvané pepper flakes – vločky sušených a následně rozdrcených chilli papriček. Alternativně může jít také o kajenský pepř, který navzdory svému názvu nemá s pepřem vůbec nic společného – i tady se totiž jedná o chilli papričky, pouze velmi najemno namleté a často využívané v mexické kuchyni.

Vločky pepře

Pepř na zeleninu, do čokolády i k ovoci

Červený pepř se v lecčem podobá tomu černému, oproti své u nás hojněji využívané variantě je ale o poznání méně agresivní jak chutí, tak vůní. Charakteristická je pro něj mírná ostrost, ovocné podtóny a sladké, pryskyřičné aroma, díky kterému najde využití napříč slanou i sladkou kuchyní a to jak v klasické sušené podobě, tak v podobě fermentovaného pepře jako ozdoba do salátů i samotný.

Ve slaných receptech Vám červený pepř dokonale dochutí drůbeží maso, hovězí i zvěřinu. Skvěle se hodí také k rybám (především tuňák a losos) a díky své neagresivní, ale charakteristické pepřové vůni bude velmi dobře fungovat i v receptech se sýrem, například s parmezánem jako chips nebo v těstovinách.

Udon Cacio e Pepe

Sladká kuchyně je v krajině, ze které červený pepř pochází (Kampotský pepř je zapsán jako chráněné zeměpisné označení spadající pod oblast Kampot v Kambodži), charakteristická hojnou konzumací exotického ovoce, jehož sladkost červený pepř svou pikantní chutí skvěle doplňuje. Skvělý proto bude v ovocných salátech a v receptech, ve kterých najdete papáju, mango nebo bobulovité ovoce. Použít je ale můžete i do tradičnějších dezertů a laskomin, jako je perník nebo třeba cookies.

Pro jeho nasládlost nesmíme zapomenout na využití červeného kampotského pepře v letních míchaných nápojích, kterým dodá potřebný říz. Zkuste jím nahradit černý pepř v oblíbené Bloody Mary, abyste docílili svěžejší, méně pálivé alternativy, nebo jím ozdobte vodku s grepovým džusem a udělejte si rychlý, osvěžující letní drink.

Vliv na srdce i hubnutí

Kromě toho, že udělá radost Vašim chuťovým buňkám, prospěje konzumace červeného pepře i Vašemu zdraví, Stejně jako jeho tmavší varianta, i červený pepř pozitivně působí na trávení a metabolismus jako celek, podporuje srdeční činnost a oběh a stejně jako většina pálivého koření stimuluje spalování tuků.

V rámci domácí medicíny je pak často využíván společně s medem jako vlastnoručně vyrobený lék proti kašli. Díky své vyrovnané chuti, která spojuje pálivost černého pepře a svěžest zeleného, si ho navíc v různých kombinacích můžete užívat téměř denně.