Pokud Vám přijde Kampotský pepř dostatečně vzácný, máme pro Vás ještě jeden posun. Tím je bez pochyby náš Bird Pepper – jeden z opravdových zázraků ve světě koření! Za celý rok se jej podaří sklidit jen pád jednotlivých kilogramů!

Kampotský Bird Pepper je zmiňován již od 19. století. Během tříletého působení v Kampotu v roce 1876 byl svědkem jeho jedinečnosti jistý Auguste Pavie, včetně skutečnosti, že již tehdy byl obchodován s čínskými lékárnami za neobvykle vysoké ceny.

“Můžeme zde nalézt také Bird Pepper. Tento pepř se skládá z kuliček, které můžeme nalézt na zemi pod rostlinkami pepře, přímo na plantáži. Jsou to zrnka, která prošla trávicím traktem ptáků, které zralý pepř neobvykle přitahuje, po té jej samozřejmě vylučují. Tato zrníčka jsou světlá, někdy mírně narůžovělá. Číňané jim přisuzují až afrodiziakální účinky a i díky tomu jeho cena šplhá značně vysoko.”

bird-pepper-history

Ze škodné tvůrcem jedinečného pepře

Ptáci, kteří jsou obecně považováni za škodnou i na pepřové plantáži, se v tomto případě stali tvůrci nejvzácnějšího pepře. Během dozrávání pepře jeho sladkost fascinuje ptáky stejně jako nás u suchého zrnka červeného Kampotského pepře. Pro ptáky je šťavnaté zrnko skutečná pochoutka, jeho pevné jádro je však pro ně nestravitelné. Vezmou si tedy pouze slupku a zbytek vyloučí, stopy tohoto procesu jsou ručně sbírány na zemi a dále zpracovávány. Žaludeční šťávy si se zrnkem sice nedokáží poradit, jeho chuťové vlastnosti oproti běžnému bílému Kampotskému pepři však ještě více zvýrazní!

Jak se dnes sbírá Bird Pepper?

Asi Vás nepřekvapí, že stejně jako každý jiný Kampotský pepř ručně. Ženy se této činnosti věnují při plení – když zbavují plantáž plevele, tu a tam seberou jedno vzácné zrníčko. Ta jsou pak důkladně čištěna a usušena na slunci. Bird Pepper lze mimo jiné rozpoznat podle charakteristicky pruhovaných zrníček. Slupka je v jejich případě odstraněna ještě delikátnějším způsobem než u bílého pepře, kdy je zrnko na den namočeno ve vodě, aby šla slupka odstranit. Díky tomu má Kampotský Bird Pepper ještě silnější aroma než klasický bílý Kampotský pepř.

Tato jedinečná vzácnost se skvěle hodí k rybám, mořským plodům, telecímu carpacciu i houbám.

Bord Pepper detail

About the Author: admin

Jsem admin webu kampot.cz, zakladatel projektu a blázen do vaření a grilování. Když jsem propadl Kampotskému pepři a neodbytně potřeboval pět mlýnků na pepř v kuchyni, manželka už málem vytáčela docenta Chocholouška. Dnes je Kampotský pepř vášní rodiny, včetně dětí, a i manželka si bez něj nedokáže vaření představit!

Další peprné články, které by se vám mohli také líbit