Sůl jako historicky nejpoužívanější konzervant potravin

Od doby neolitu se začala lidská společnost usazovat na jednom místě. To začalo vyžadovat nové způsoby konzervace potravin tak, aby byly dostupné po celý rok. Sůl se tak stala nejen důležitou nutriční součástí potravy, ale také nepostradatelným konzervantem, zabraňujícím bakteriím v množení přírodní cestou. Touto metodou byly konzervovány především různé druhy masa a ryb, sýry, ale i zelenina.

Vyvinuly se dvě metody konzervace v soli – suchá, kde se potravina obalila solí a konzervace v solném láku. Tyto metody konzervace jsou skutečně těmi nejstaršími na světě.

Kampotská sůl

Sůl v Kampotu

V Kampotu se produkce soli začala objevovat v polovině 20. století metodou odpařování vlhkosti z mořské vody. Tyto kapacity produkce soli byly znárodněny v období Rudých Khmerů. V 80. letech byla produkce obnovena několika místními rodinami. Dnes se výrobou soli zabývá přes 200 rodin v objemu přes 200tis. tun ročně, pokud tomu místní klima dovolí. Místní výrobci soli se inspirovali ve Francii v Guérande a začali se věnovat vysoce kvalitní soli Fleur de Sel, což jim kvalita místní vody i podnebí umožňují.

Fleur de Sel z Kampotu má nádherně bílou barvu, je lehká a má typické krystalky s jemnou chutí.

Fermentovaný Kampotský pepř z La Plantation

Již od první sklizně v roce 2016 se na farmě La Plantation zabývali možnými metodami konzervace čerstvého pepře, který je hojně využíván i v místní kuchyni a také poptáván turisty navštěvujícími tento region. Bohužel uchovávat čerstvý pepř v lednici bez další konzervace je možné jen asi 2-3 dny, což zcela znemožňuje jeho transport do dalších částí světa.

Za tímto účelem jsme v La Plantation vyvinuli vlastní metodu konzervaci v soli suchou metodou, která zachovává kvalitu čerstvých zrnek pepře v maximální možné míře, včetně jejich vlastní vlhkosti. Zrníčka pepře jsou sklízena ještě nezralá, tříděna a pak promíchána se solí z Kampotu, která zajišťuje stabilitu tohoto výrobku pro transport i další uchování až do Vaší kuchyně. Díky úspěšnosti tohoto produktu se již na světovém trhu objevilo několik kopií našeho fermentovaného pepře.

Jakmile vyzkoušíte náš fermentovaný Kampotský pepř, budete překvapeni, jak lahodné je pochutnat si na celém pepřovém zrníčku, což by Vás do té doby pravděpodobně ani nenapadlo. Doslova exploze pepřových chutí dělá z podobné zkušenosti jedinečný zážitek.

Takto zakonzervovaná zrnka Kampotského pepře vydrží i 24 měsíců, po otevření doporučujeme uchovávat v suchu a chladu v uzavřené nádobě, možno uložit i v lednici… pokud Vám ovšem nějaký zbyde… ?

Zelený Kampotský pepř

Jak nejlépe použít fermentovaný pepř?

Může být podáván jako aperitiv a nebo i dezert …vážně! Náš fermentovaný Kampotský pepř se stane překvapením Vaší kuchyně! Zrníčka fermentovaného pepře jsou měkká – nedávejte je tedy do mlýnku, konzumovat je můžete celá. Pokud byste je chtěli zjemnit, můžete tak učinit např. a spolu s trochou šťávy z citronu a nebo limetky vyrobit geniální pepřové pesto na carpaccio, lososa, mořské plody a nebo ryby. Celý pepř pak můžete použít na steaky, do hamburgerů a nebo pepřových omáček. Do těch pepř vkládejte až na konci, aby si po zakousnutí do zrnka ponechal křupavost a chuť. Nemusíte se bát ani kombinace se sladkým, i když na to máme specialitu – červený fermentovaný Kampotský pepř!

Fermentovaný pepř

Dlouhý fermentovaný pepř

Metoda konzervace solí byla upravena a použita i na dlouhý pepř, který se v Kampotu rovněž pěstuje. Jeho úžasná chuť a vůně anýzu, lékořice a artyčoků tak dostává zcela novou podobu, tak jako kulaté zrníčko Pipper Nigrum, které dobře znáte. Je skvělý do omáček, na sýry, k rybám a nebo na avokádový toast.

Už jste si na fermentovaném pepři vypěstovali svou vlastní závislost? Dejte nám vědět, jak jej máte nejraději!

Dlouhý fermentovaný pepř

About the Author: admin

Jsem admin webu kampot.cz, zakladatel projektu a blázen do vaření a grilování. Když jsem propadl Kampotskému pepři a neodbytně potřeboval pět mlýnků na pepř v kuchyni, manželka už málem vytáčela docenta Chocholouška. Dnes je Kampotský pepř vášní rodiny, včetně dětí, a i manželka si bez něj nedokáže vaření představit!

Další peprné články, které by se vám mohli také líbit