STRUČNÁ HISTORIE KARI

Slovo “kari” je často spojováno s indickou kuchyní, ale jeho kořeny sahají daleko za hranice indického subkontinentu. Termín “kari” je odvozen z tamilského slova “kari”, což znamená omáčka. Ve staroindických textech, jako jsou Mahábhárata a Rámájana, se objevují zmínky o pokrmech, které se podobají dnešnímu kari. Kari se však do západního světa dostalo až během britské kolonizace Indie.

Britská fascinace indickou kuchyní vedla v 18. a 19. století k popularizaci kari v Evropě. Britové vynalezli kari v prášku, čímž zjednodušili přípravu tohoto složitého pokrmu a zpřístupnili ho širšímu publiku. Postupem času se kari přizpůsobilo místním chutím a surovinám v různých regionech, což vedlo k vytvoření mnoha odlišných stylů.

Kari je víc než jen jídlo, je to kulturní a kulinářský symbol. V Indii je kari nedílnou součástí každodenního života a je odrazem rozmanitých regionálních kuchyní této země. Každý region se může pochlubit svými jedinečnými variacemi kari, jejichž ingredience a koření odrážejí místní suroviny a tradice.

KULTURNÍ VÝZNAM A VARIACE KARI

– Thajsko je proslulé červeným, zeleným a žlutým kari, které se liší druhem použitého chilli a vyvážeností sladké, slané, kyselé a pálivé chuti. V thajském kari jsou běžné přísady jako kokosové mléko, galangal, listy kafrové limetky a thajská bazalka.

– Japonské kari, známé jako “kare raisu”, je důkazem schopnosti tohoto národa přejímat cizí chutě a vytvářet si je podle svého. Japonské kari, které zavedli Britové za císaře Meidži se stalo oblíbeným jídlem. Často obsahuje zeleninu, jako jsou brambory a mrkev, a podává se s rýží a masem nebo tofu.

– V Karibiku hraje kari významnou roli v pokrmech, jako je jamajské kuře na kari nebo trinidadské kůzle na kari. Tato jídla jsou důkazem rozmanitých vlivů, které utvářely kuchyni tohoto regionu, včetně afrických, indických a evropských chutí. Obsahují tropické ingredience, jako je kokos, chilli papričky a čerstvé bylinky. Obvykle se podávají s rýží a fazolemi.

– Srílanské kari je známé svou ohnivou pálivostí a bohatým kokosovým základem. Obsahuje řadu ingrediencí včetně mořských plodů, zeleniny a masa, ochucených kořením jako je skořice, kardamom a hřebíček.

UMĚNÍ KARI V KHMERSKÉ KULTUŘE

Kambodžské kari, známé také jako “Amok” nebo “Saraman”, je aromatický a chutný pokrm, který je charakteristický použitím koření a ingrediencí. Kambodžská kuchyně má sice některé společné rysy se sousedními zeměmi, jako je Thajsko a Vietnam, ale má také své jedinečné směsi a kombinace koření, které dodávají kari charakteristickou chuť. Zde se blíže seznámíte s kořením, které se v kambodžském kari běžně vyskytuje.

– Kroeung pasta: Kroeung je základem mnoha kambodžských kari, včetně Amok. Jedná se o voňavou pastu, která se vyrábí smícháním různých aromatických přísad, jako je citronová tráva, galangal, kurkuma, česnek a listy kafrové limetky. Tato pasta slouží jako základ bohaté chuti kambodžského kari.

– Kurkuma: Kurkuma je klíčovou složkou kambodžského kari a dodává mu zářivě žlutou barvu. Dodává pokrmu nejen krásný odstín, ale také zemitou, lehce nahořklou chuť. Předpokládá se, že kurkuma má zdraví prospěšné účinky a v kambodžské kuchyni se běžně používá pro svou chuť i barvu.

– Galangal: Galangal je oddenek podobný zázvoru, má jedinečný chuťový profil. Je mírně citrusový, štiplavý a pepřový a dodává kambodžským kari hloubku a komplexnost. Galangal se často používá v pastě kroeung, která přispívá k aromatickému charakteru kari.

– Citronová tráva: Citronová tráva je další základní ingrediencí kambodžského kari. Její jasné citrusové a bylinné tóny jsou osvěžujícím kontrastem k bohatosti ostatního koření. Stonky citronové trávy se obvykle drtí nebo sekají a přidávají se do pasty kroeung pro svou výraznou chuť.

– Listy kafrové limetky: Listy kafrové limetky se pro svou jedinečnou vůni a chuť hojně používají v kambodžském kari. Tyto listy mají silné citrusové aroma a před přidáním do kari se často trhají nebo jemně krájejí. Pokrmům dodávají jasný a pikantní nádech.

– Sušené červené chilli papričky: Sušené červené chilli papričky: Kambodžské kari může být mírně pálivé a sušené červené chilli papričky se používají k dodání pálivosti pokrmu. Míru pálivosti lze upravit podle individuálních preferencí, přičemž některé varianty jsou mírnější a jiné výraznější. Khmerská kuchyně však nebývá výrazně pálivá.

– Kokosové mléko: Kokosové mléko sice není kořením, ale je důležitou součástí kambodžského kari. Dodává pokrmu krémovitost a sladkost, vyvažuje koření a vytváří bohatou, krémovou omáčku.

– Další koření: V závislosti na konkrétním receptu a regionálních variantách může kambodžské kari obsahovat další koření, jako je hřebíček, skořice, kardamom a badyán. Toto koření přispívají ke komplexnímu chuťovému profilu kari.

– Rybí omáčka a palmový cukr: Tyto dvě přísady se běžně používají k dochucení kambodžského kari. Rybí omáčka dodává kari pikantní chuť, zatímco palmový cukr je sladký a vyvažuje chutě.

V kambodžské kuchyni spočívá umění přípravy kari v pečlivém vyvážení těchto koření a přísad. Výsledkem je harmonická směs chutí a vůní, která je uklidňující a zároveň velmi uspokojivá.

NAŠE HOTOVÉ SMĚSI KARI

Pokud si nejste jisti, kde začít svou kari cestu, vytvořili jsme nabídku 3 různých druhů kari.

– Naše khmerské zelené kari je ódou na khmerskou kuchyni, která je voňavá, ale ne pálivá. V tomto kari najdete citronové a rostlinné tóny, které se připravují z citronové trávy, zeleného sladkého dlouhého chilli, dehydrovaného zeleného Kampotského pepře, kurkumy a našeho solného květu z Kampotu. Je ideální k polévkám, bílému masu, rybám a rýži, s kokosovým mlékem nebo samotné.

– Naše khmerské červené kari obsahuje červené sladké dlouhé chilli, citronovou trávu, česnek, červený dlouhý pepř, kurkumu a Kampotský solný květ. Dodá neuvěřitelný nádech koření tofu, kuřeti, kachně, hovězímu masu, krevetám i zelenině!

– Naše žluté kari je naším nejnovějším přírůstkem! Je o něco ostřejší než naše dvě předchozí směsi. Stejně jako u všech našich kari je hlavní složkou žlutého kari kurkuma. Kurkuma z La Plantation má jedinečný obsah kurkuminu přes 12 %. Díky tomu má mnoho uznávaných přínosů pro organismus. V kombinaci s Kampotským pepřem se snadno vstřebává do těla. Neváhejte ji přidat do omáčky ke kuřeti, majonézy nebo vinaigrette pro pikantní zpestření.

Kari je důkazem krásy kulinářské fúze, rozmanitosti a přizpůsobivosti. Překonalo kulturní hranice a spojuje lidi díky svým lákavým chutím a aromatickému koření! Ať už se pokoušíte obnovit tradiční kambodžské kari, nebo si doma připravujete vlastní verzi, naše charakteristické směsi koření jistě přenesou vaše chuťové pohárky do srdce kambodžských a jihovýchodních asijských kulinářských tradic.

About the Author: Jiří Piskáček

Další peprné články, které by se vám mohli také líbit