Vše začalo u Adama – výběr správného masa

Co na gril dáte, to také skončí na talíři – asi nikdo nelétá business jetem do Japonska pro steak z Wagyu pokaždé když zapálí gril, výběru masa je však potřeba věnovat alespoň minimální péči, aby výsledek za něco stál. Kuře vyrostlé rychleji než zhoubný nádor, krkovička silná jak žiletka či hovězí vyrostlé bez výhledu na nebe co ještě včera bučelo Vám slávu a obdiv u přátel nezajistí. Dnes se naštěstí již i v marketech při troše snahy dají najít použitelné kousky na gril, jistotou je však řezník, který Vám vždy i poradí, jak s masem zacházet. František Kšána starší byl v tomto sportu legendou kterou jsme i my zažili a je skvělé, že kromě jeho syna se jej mnozí rozhodli  následovat. U dobrého řezníka se pak nemusíte obávat naloženého masa, které je v marketu postrachem nákupních košíků všech grilníků.

Pokud máte na výběr, kupte určitě maso na kosti a s tukovým krytím – ne nadarmo jsou tyto kousky jako tomahawk, picanha či kotletky s kostí oblíbenou volbou gurmánů. Kost lze stejně jako tukové krytí po grilování v případě potřeby odříznout, přínos v chuti je však nepopsatelný!

Mekkou kvalitního masa už ale naštěstí není jen Praha – vynikající maso si můžete objednat u EmiFood s dovozem, pokud máte štěstí tak jako plzenští u Madova masna či ostravští U Bobra, můžete mít mastné brady pravidelně.

Tip: Ne vždy je nutné koupit to nejkvalitnější hovězí, abyste zazářili – vyzkoušejte kotletu z přeštíka – je neuvěřitelně šťavnatá, plná chuti a je aspirantem na vítěze poměru cena / výkon!

Dřevo, uhlí, brikety, plyn, raketové palivo?

Klíčová otázka, rozdělující svět grilování na několik táborů. Mám mnoho kamarádů v kmeni vyznávající uhlí a brikety a je možné, že se k němu jednoho dne také přidám. V tuto chvíli si ale již několikátou sezonu užívám pohodlí plynového grilu Weber Genesis, absenci pytlů s palivem i popela a když si chci zakouřit žebra, hodím na kolejnici smoker box s namočenou štěpkou a je vyřešeno. Grily typu Camado Joe jsou ale po pravdě řečeno prostě pecka, kterou hned tak něco nepřekoná – na low and slow mnohahodinové BBQ vylomeniny neexistuje nic lepšího a chuť kouře je prostě famózní, je ale potřeba počítat s trochu větší dírou do rozpočtu, než u Webera. S úspěchem lze ale samozřejmě grilovat i na kameni hozeném do ohně či levném grilu z marketu – rozhodně lépe grilovat dobré maso na špatném grilu, než naopak :-)v

About the Author: admin

Jsem admin webu kampot.cz, zakladatel projektu a blázen do vaření a grilování. Když jsem propadl Kampotskému pepři a neodbytně potřeboval pět mlýnků na pepř v kuchyni, manželka už málem vytáčela docenta Chocholouška. Dnes je Kampotský pepř vášní rodiny, včetně dětí, a i manželka si bez něj nedokáže vaření představit!

Další peprné články, které by se vám mohli také líbit