CO JE SALA CHAN?

Budovu ve které přivítáme na farmě La Plantation každého návštěvníka nazýváme Sala Chan. Jde o nádherný kus tradiční khmerské architektury využívající lokální materiál – dřevo, používaný ke stavbě domů dodnes. V kraji bývá zvykem vybudovat takový objekt na kůlech jako ochrana před zemní vlhkostí a vodou v období dešťů, před hady a další místní faunou. Myšlenka na tento projekt přišla již v roce 2016. První takto zachráněný dům na La Plantation byl menší, Sala Chan se však již stala symbolem farmy a největším zachráněným objektem.

MYŠLENKA ZÁCHRANY BUDOV

Rozebrat budovu kůl po kůlu a složit ji na zcela jiném místě není snadné, obzvláště v Kampotu. Guy a Nathalie se ale nesnadných úkolů nebojí a díky tomu vznikají skvělé věci!

Za několik měsíců po rozebrání Sala Chan na původním místě již tato budova stála v srdci La Plantation a začala sloužit novému účelu jako připomenutí tradiční khmerské architektury s typickými prvky. Tyto budovy (pagody) jsou určeny pro Buddhisty k modlení. Jsou často obestavěny zdí a nebo obklopeny vodou. Vstup je řešen schody, které jsou mnohdy směrovány k cestě.

Nejsvětější částí budovy je pochopitelně svatyně, je obklopena balustrádou, zastřešena a motivem u vstupu je had Naga. Uvnitř jsou malby ilustrující život Buddhy a ve středu oltář s jeho nádhernou sochou kam se přicházejí věřící poklonit a zanechat dary.

About the Author: Jiří Piskáček

Další peprné články, které by se vám mohli také líbit