Jednoduchý domácí ananasový džem s nádechem vanilky a badyánu v kombinaci s jemným, sladkým těstem z Vás zaručeně udělá nejoblíbenějšího hostitele v okolí.
Recept pro Vás připravili: @Seasonsuppers a @laplantationfairspices
Příprava: 15 min
Ingredience na6porcíporciporcí:
1
ananas
175g
moučkového cukru
1/3
vanilkového cukru
3
badyány
150g
mouky
45g
krupicového cukru
100g
másla
kůra z citronu
1
vaječný žloutek
hřebíček
Postup:
Ananasový džemAnanas nakrájejte na kostky a rozmixujte v mixéru, dokud nezískáte pyré. Přebytečnou šťávu z pyré přeceďte přes síto. Ananasové pyré dejte do hrnce s moučkovým cukrem, badyánem a vanilkovým luskem. Zahřejte na středně vysoké teplotě a míchejte, než se cukr nerozpustí. Jakmile se cukr rozpustí a pyré přijde k varu, povařte 30 až 40 minut na mírné teplotě a pravidelně míchejte, dokud nevznikne poměrně hustá konzistence. Možná bude stačit méně času, než směs ztuhne. Pravidelně ji proto sledujte. Z džemu vyndejte vanilkový lusk a badyán a nechte vychladnout.
Sladké pečivoDo mísy stolního mixéru s lopatkovým nástavcem prosejte mouku a dejte krupicový cukr. Přidejte máslo nakrájené na kousky a nastrouhejte citronovou kůru. Mixujte, dokud nezískáte crumble, drobenku. Přidejte vaječný žloutek a míchejte dál, než se těsto začne formovat - těsto dopracujte rukama na čistém povrchu. Těsto rozválejte mezi 2 papíry na pečení a nechte odpočinout alespoň 30 minut v ledničce.
Příprava tartaletkyJakmile si těsto odpočine, vykrojte z něho 6 koleček ve velikosti pečících misek. Okrajky ponechte k vytvoření mřížky na koláče. Předehřejte si troubu na 180 °C. Formy vyplňte těstem, naplňte ananasovým džemem a z proužků zbylého těsta vytvořte na povrchu mřížku. Přebytečné těsto odkrojte. Koláče potřete rozšlehaným žloutkem a do středu každého koláče zapíchněte hřebíček. Pečte asi 15 minut.
Před vyjmutím z formy nechte vychladnout a před servírováním vyjměte hřebíček.
Nakupte si pepř na našem e-shopu
Pokud se vám recept líbil, sdílejte ho s přáteli
Další peprné recepty, které by se vám mohly také líbit