Rajčatová polévka, studená i teplá, je evergreenem evropských kuchyní. Po vyzkoušení receptu s fermentovaným kampotským pepřem už ale jiné hledat nebudete.
Recept pro Vás připravili: @Seasonsuppers a @laplantationfairspices
Příprava: 10 min
Ingredience na4porceporciporcí:
600g
cherry rajčat
4
cibule šalotky
1
palice česneku
2lžíce
tymiánu
4
větvičky čerstvé bazalky
4lžíce
parmezánu
500ml
zeleninového vývaru
kokosové mléko
olivový olej
fermentovaný kampotský pepř
Postup:
Předehřejte troubu na 210°C. Připravte si pekáč, který pokryjete pečícím papírem. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte (podélně na polovinu). Umistěte cherry rajčátka na pečící papír, společně se šalotkou a česnekem. Lehce pokapejte olivovým olejem, posypte tymiánem, solí a pepřem a pečte cca 35 minut.
Mezitím si připravte zeleninový vývar. Jakmile jsou rajčata upečena, vyndejte je z trouby a vše přendejte do mixéru. Přidejte pár listů bazalky, nastrouhaný parmezán, trochu zeleninového vývaru, kokosové mléko a mixujte dokud nezískáte krémovou texturu.
V troubě opečte pár krajíců chleba pokapaných olejem.
Ochutnejte a okořeňte, případně přidejte více zeleninového vývaru pro jemnější konzistenci. Vyndejte chléb z trouby. Polévku servírujte zakápnutou trochou olivového oleje, posypanou fermentovaným pepřem s lístky bazalky.
Tip: K doladění polévky můžete přidat koupené či domácí pesto a dochutit opečenými piniovými oříšky a krutony. Můžete také potřít krajíc chleba syrovým česnekem, pokrýt plátkem tvrdého sýru (Gruyere), nechte opéct, dokud se sýr nerozpustí a chléb je opečený. Servírujte přímo v polévce.
Nakupte si přímo na našem e-shopu
Pokud se vám recept líbil, sdílejte ho s přáteli
Další peprné recepty, které by se vám mohly také líbit