Chcete vyzkoušet legendární recept na špagety Carbonara? Tahle italská těstovinová pochoutka s lahodnou pancettou (či ještě lépe guanciale) je skvělá nejen díky své chuti, ale taky pro svou rychlou a jednoduchou přípravu. V tomto receptu má Kampotský pepř obzvláště jedinečnou příležitost zazářit. A výsledek? Spojení chutí, s kterými rozhodně zabodujete!
Obtížnost ➡ Lehká
Doba přípravy ➡ 20 min.
Ingredience na2porceporciporcí:
- 200g
špaget
- 100g
guanciale či pancetty
- 50g
parmezánu
- 3
žloutky
Postup:
- Vroucí vodu osolte a přidejte špagety.
- Pancettu nakrájejte nadrobno.
- Do větší pánve nebo Woku dejte pancettu a pomalu restujte do zlatova, poté vypněte.
- Parmezán jemně nastrouhejte.
- Do misky rozklepněte vejce a pořádně rozmíchejte s černým Kampotským pepřem.
- Ponechte si trochu parmezánu na zdobení, zbytek rozmíchejte s vejcem a pepřem. Když přidáte trochu vody ze špaget, získáte krásně krémovou emulzi, která Vám půjde ještě lépe vmíchat do špaget.
- Jakmile budou špagety hotové, kleštěmi je vytáhněte a přehoďte na vypnutou pánev s orestovanou pancettou. Kdyby na pánev ukápla voda, plašit nemusíte. Vodu z těstovin nevylévejte, nebo si alespoň trochu schovejte.
- Po chvilce do špaget vmíchejte směs z vajec, parmezánu a pepře. Když byste to udělali okamžitě, riskujete vaječnou omeletu s těstovinou namísto delikátních špaget.
- Přidejte pár lžic vody z těstovin. Opravdu jen pár a postupně, aby byly špagety krásně obalené krémovou omáčkou. Většinou netřeba více solit - parmezán a pancetta obsahují sůl sami o sobě a špagety už jste osolili při vaření.
- Nakonec při servírování posypte na talíři parmezánem a čerstvě mletým černým Kampotským pepřem.