Project Description

   

  Příprava: 30 min

Ingredience na1porciporciporcí:

  • 350g

    chlebové mouky

  • 100g

    žitné mouky

  • 1/2

    balení dehydrovaného pekařského droždí

  • 2lžička

    kurkumy

  • 270ml

    vlažné vody

  • 15g

    hrubé soli

  • 50g

    piniových oříšků

Postup:

  1. V mikrovlnné troubě ohřejte vodu 10 sekund. V této vlažné vodě rozpusťte sůl.
  2. Na střední teplotě v pánvi s trochou olivového oleje osmahněte piniové oříšky, dokud nezhnědnou.
  3. Smíchejte 2 mouky, kurkumu a pekařské droždí v míse a zalijte vlažnou vodou. Ve stojatém mixéru hněťte těsto kolem 10 minut nebo ručně, dokud nebude hladké a pružné.
  4. Přidejte do těsta piniové oříšky a zapracujte je. Zakryjte mírně navlhčenou utěrkou a na teplém místě nechte kynout okolo 1,5 hodiny.
  5. Po prvním kynutí, vezměte těsto a vytvarujte kouli. Dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Pokud máte malou zapékací misku, můžete ji použít. Opět zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 40 minut na teplém místě.
  6. Předehřejte troubu na 220°C, přes síto pomoučete chléb, na vrhu těsta udělejte lehké řezy nožem. Pečte spolu se zapékací miskou vody, k dodání vlhkosti, kolem 35 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  7. Tip: Při kynutí těsta můžete využít radiátor či dle rad našich babiček umístit ho pod peřinu, snažte se vyhnout průvanu. Chléb nemusíte péct v předehřáté troubě. Troubu zapněte na minimum před zahájením přípravy chleba a vypněte ji 10 minut před prvním nakynutím.
  8. Tip: Piniové oříšky můžete nahradit vlašskými ořechy, nasekanými meruňkami nebo jakýmikoli oblíbenými semínky.

Nakupte si pepř na našem e-shopu