Recept pro Vás připravili: @Seasonsuppers a @laplantationfairspices
Příprava: 30 min
Ingredience na1porciporciporcí:
350g
chlebové mouky
100g
žitné mouky
1/2
balení dehydrovaného pekařského droždí
2lžička
kurkumy
270ml
vlažné vody
15g
hrubé soli
50g
piniových oříšků
Postup:
V mikrovlnné troubě ohřejte vodu 10 sekund. V této vlažné vodě rozpusťte sůl.
Na střední teplotě v pánvi s trochou olivového oleje osmahněte piniové oříšky, dokud nezhnědnou.
Smíchejte 2 mouky, kurkumu a pekařské droždí v míse a zalijte vlažnou vodou. Ve stojatém mixéru hněťte těsto kolem 10 minut nebo ručně, dokud nebude hladké a pružné.
Přidejte do těsta piniové oříšky a zapracujte je. Zakryjte mírně navlhčenou utěrkou a na teplém místě nechte kynout okolo 1,5 hodiny.
Po prvním kynutí, vezměte těsto a vytvarujte kouli. Dejte na plech pokrytý pečícím papírem. Pokud máte malou zapékací misku, můžete ji použít. Opět zakryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout dalších 40 minut na teplém místě.
Předehřejte troubu na 220°C, přes síto pomoučete chléb, na vrhu těsta udělejte lehké řezy nožem. Pečte spolu se zapékací miskou vody, k dodání vlhkosti, kolem 35 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Tip: Při kynutí těsta můžete využít radiátor či dle rad našich babiček umístit ho pod peřinu, snažte se vyhnout průvanu. Chléb nemusíte péct v předehřáté troubě. Troubu zapněte na minimum před zahájením přípravy chleba a vypněte ji 10 minut před prvním nakynutím.